5 dôvodov, prečo nakupovať lokálne potraviny a produkty

Mlieko z mliekarne, chlieb z pekárne, mäso od mäsiara… Kedysi bol nákup lokálnych potravín úplnou samozrejmosťou, no časom prišli veľké reťazce ponúkajúce širší výber produktov na jednom mieste. Dnes sa však opäť vraciame k nákupom na trhoch od lokálnych producentov. Vybrali sme niekoľko dôvodov, prečo Slováci uprednostňujú domáce potraviny.

 

1. Šetríme našu planétu

Nákup od lokálnych producentov výrazne znižuje emisie palív na prepravu produktov z iných krajín. Okrem toho sa pri preprave používa omnoho viac ochranných obalov, čo prispieva k znečisťovaniu životného prostredia najmä plastami. S ekológiou súvisí aj čerstvosť, pretože pokiaľ ide napríklad o mäso, je ideálne, aby doba jeho transportu bola čo najkratšia. Miestni farmári a chovatelia sú v tomto najekologickejšou voľbou. 

 

2. Kvalitnejšie a chutnejšie potraviny

Lokálna produkcia podporuje tradičné obhospodarovanie pôdy. Tým, že sa deje v menšom, ovocie a zelenina má dostatok času na dostatočné prirodzené dozretie a používanie umelých hnojív sa tým obmedzuje na minimum alebo ideálne úplne vylučuje. Tiež mäso zo zvierat, ktoré žijú vo voľnom výbehu a majú prirodzené podmienky, je chuťovo aj kvalitou celkom iné ako z veľkochovných staníc.

 

3. Bezpečnosť a zdravie

V súčasnom modernom poľnohospodárstve sa nekladie taký dôraz na kvalitu ako na kvantitu. Preto sú hormóny, antibiotiká, či pesticídy, ktoré končia v našom organizme, spôsobmi rýchlej produkcie. Malí lokálni poľnohospodári však nejdú po kvantite, preto sa chémií dokážu vyhnúť. Tiež pri transporte lokálnych produktov na krátke vzdialenosti nie je potrebné použiť soli a konzervanty, ktoré nášmu zdraviu vôbec neprospievajú a nutričná hodnota potravín sa za tú dobu neznižuje.

 

 

4. Lokálna podpora skutočných ľudí namiesto veľkých koncernov

Ak nám pani na trhu predá to, čo vypestovala vo svojej záhradke, omnoho radšej podporíme práve ju, komunitu a domácu ekonomiku ako veľkú sieť supermarketov. Najmä v aktuálne náročnejšom období si lokálni pestovatelia zaslúžia väčšiu pozornosť a tým aj motiváciu zo strany zákazníkov. Naviac, ak si potraviny kúpite priamo od výrobcu, preskočíte sprostredkovateľov, čo vylúči dodatočné náklady a zníži cenu produktov. 

 

5. Väčšia informovanosť

Lokálni predajcovia poznajú svoje produkty najlepšie, a preto radi zodpovedia akékoľvek otázky týkajúce sa postupu výroby, zloženia, prípadne poskytnú rôzne tipy. To v nás vzbudzuje dôveru a uisťuje nás, že nákup, ktorý robíme, je naozaj správny. Veď kto vie lepšie poradiť, ako ten, čo svoje produkty tvorí s láskou?

 

Zamyslime sa preto pri každom nákupe potravín, čomu dáme prednosť. Zvážme si všetky benefity lokálnej produkcie a siahnime radšej po čerstvých sviežich paradajkách ako po nezrelom avokáde, ktoré už prešlo pol zemegule a jeho pestovanie škodí našej planéte.

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.