Parené buchty a knedle

Blog

maďarský gulás na tanieri s drevenou lyžicou a chilli
Tajomstvo maďarského guláša: Je naozaj maďarský?

Patrí maďarský guláš medzi typické maďarské jedlá alebo nie? Existujú dve verzie, ktoré popisujú pôvod tohto obľúbeného jedla. Poďme sa na ne spoločne pozrieť. Slovo guláš údajne pochádza z maďarského slova “gulya”, čo v preklade znamená stádo alebo črieda. História tohto obľúbeného pokrmu siaha až do 9. storočia, keď si pastier menom Gulyás pripravoval v […]

valček na cesto vajicia
Spoznajte dávnu históriu knedlí a buchiet

Knedle dnes tvoria bežnú súčasť jedálnych lístkov v mnohých krajinách. Nielenže sa národy predbiehajú v tom, kto robí tie najlepšie, ale sporia sa aj o to, kde majú knedle svoje korene. Ich dejiny sa údajne začínajú na brehoch hornorakúskeho jazera Mondsee, kde sa pred asi 6 000 rokmi, v dobe kamennej, usídlili ľudia v dedinách […]

knedľa s hríbovou omáčkou na tanieri
Tradičné slovenské jedlá, ktoré si bez knedle nevieme predstaviť

Odmalička sme zvyknutí, že k hlavnému jedlu patrí príloha. Aj keď budú možno vyznávači “delenej stravy” nesúhlasiť, príloha nielen prispeje výživnými látkami, ale najmä spestrí a doplní chuť jedla. Navyše, nenechá ani kúsok vzácnej omáčky na tanieri.  Vo svete sa ako príloha k mäsu tradične používajú zemiaky, cestoviny, ryža, pečivo či šaláty. Knedľu mnohé krajiny […]

Viete, čím je výnimočná delikátna viedenská knedľa?

Knedľová guľôčka, pri pohľade na ktorú sa nám v ústach okamžite zbehnú slinky. Reč je o tradičnej viedenskej knedli, ktorá je už dnes známou špecialitou. Často sa používa k slávnostnejšiemu menu a zbožňujú ju nielen fajnšmekri! Čím sa táto knedľa líši od žemľovej či obyčajnej knedle? U nás v Na pare do žemľovej knedle pridávame […]

germknodel dampfnudel na tanieri s makom a cukrom
Pripravte si parenú buchtu na štýl alpskej Germknödel!

Túto sezónu sa už asi s lyžovačkou v Rakúsku budeme musieť rozlúčiť. Prečo si ju však aspoň trochu nepripomenúť? Nie síce zasneženými svahmi, ale aspoň obľúbenou gastronómiou. Každé správne rakúske lyžiarske stredisko má totiž v ponuke typický zimný dezert s názvom Germknödel. Viete, čo to je? Rakúska pochúťka Germknödel by sa dala prirovnať k našim […]

parená buchta na tanieri s posýpkou a cukrom
Pripomeňte si najkrajšie štedrovečerné zvyky a tradície na Slovensku

Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku, a to nielen pre kresťanský svet. Je to čas, kedy spomalíme, stretneme sa kruhu najbližších, pozrieme si vianočné rozprávky, uvaríme chutné jedlo a pripomenieme si tradície zdedené po našich predkoch. Tie sa naprieč rodinami a rôznymi regiónmi už dnes rôzne skombinovali. Vybrali sme pre vás niekoľko najzaujímavejších. Cesto na […]

parená knedľa položená na drevenej doske
“Zdravá” knedľa: Čo do nej patrí a čo nepatrí?

Čerstvá knedľa je tradičnou prílohou k segedínskemu gulášu, sviečkovej či ku kačke s kapustou. Väčšinou sa pri nákupe prísad na takýto obed zvykneme sústrediť na pôvod mäsa, no málokedy v obchode študujeme zloženie knedle. Viete, čo by knedľa mala obsahovať a čo do nej naopak nepatrí? Pozreli sme sa na zloženie konkurenčných knedlí v supermarketoch […]

buchty na pare dodávka
Ako sa vďaka “korone” zrodilo NA PARE

Príbeh vzniku výroby parených buchiet a knedlí ste si už mohli prečítať v predošlom článku. Teraz vám porozprávame, ako náš koncept aj samotný názov zmenila “korona”. Vráťme sa však pekne na začiatok. V časoch, keď vznikla naša malá rodinná firma a buchty od nás odoberali len školy a reštaurácie, sme ešte pôsobili pod názvom BIG […]

parená alebo varená knedla
Viete, aký je rozdiel medzi varenou a parenou knedľou?

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo sa jedna knedľa či buchta volá varená a iná zas parená? Odpoveď je veľmi jednoduchá: závisí to od spôsobu, akým bola pripravená. A práve to má na finálny produkt najväčší vplyv. Predstavte si to: Nadýchaná pariaca sa buchta, ktorá sa vám v ústach jemne rozplynie ako obláčik. […]

Náš príbeh napare
Náš príbeh: Už dve dekády nám nechýba para!

Mnohé príbehy bývajú vymyslené, niektoré podnikateľské zas neúspešné. Ten náš píšeme už takmer 20 rokov a stále vám chutí. 🙂 Písal sa rok 2000, keď sme na Evanjelickej bohosloveckej fakulte prevádzkovali vývarovňu. V týždni fungovala ako kantína pre študentov, pedagógov a seniorov, cez víkendy sa zas menila na dejisko svadieb, promócií či narodeninových osláv. Na […]

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.