Parené buchty a knedle

Blog

knedľa s hríbovou omáčkou na tanieri
Tradičné slovenské jedlá, ktoré si bez knedle nevieme predstaviť

Odmalička sme zvyknutí, že k hlavnému jedlu patrí príloha. Aj keď budú možno vyznávači “delenej stravy” nesúhlasiť, príloha nielen prispeje výživnými látkami, ale najmä spestrí a doplní chuť jedla. Navyše, nenechá ani kúsok vzácnej omáčky na tanieri.  Vo svete sa ako príloha k mäsu tradične používajú zemiaky, cestoviny, ryža, pečivo či šaláty. Knedľu mnohé krajiny […]

Viete, čím je výnimočná delikátna viedenská knedľa?

Knedľová guľôčka, pri pohľade na ktorú sa nám v ústach okamžite zbehnú slinky. Reč je o tradičnej viedenskej knedli, ktorá je už dnes známou špecialitou. Často sa používa k slávnostnejšiemu menu a zbožňujú ju nielen fajnšmekri! Čím sa táto knedľa líši od žemľovej či obyčajnej knedle? U nás v Na pare do žemľovej knedle pridávame […]

germknodel dampfnudel na tanieri s makom a cukrom
Pripravte si parenú buchtu na štýl alpskej Germknödel!

Túto sezónu sa už asi s lyžovačkou v Rakúsku budeme musieť rozlúčiť. Prečo si ju však aspoň trochu nepripomenúť? Nie síce zasneženými svahmi, ale aspoň obľúbenou gastronómiou. Každé správne rakúske lyžiarske stredisko má totiž v ponuke typický zimný dezert s názvom Germknödel. Viete, čo to je? Rakúska pochúťka Germknödel by sa dala prirovnať k našim […]

parená buchta na tanieri s posýpkou a cukrom
Pripomeňte si najkrajšie štedrovečerné zvyky a tradície na Slovensku

Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku, a to nielen pre kresťanský svet. Je to čas, kedy spomalíme, stretneme sa kruhu najbližších, pozrieme si vianočné rozprávky, uvaríme chutné jedlo a pripomenieme si tradície zdedené po našich predkoch. Tie sa naprieč rodinami a rôznymi regiónmi už dnes rôzne skombinovali. Vybrali sme pre vás niekoľko najzaujímavejších. Cesto na […]

parená knedľa položená na drevenej doske
“Zdravá” knedľa: Čo do nej patrí a čo nepatrí?

Čerstvá knedľa je tradičnou prílohou k segedínskemu gulášu, sviečkovej či ku kačke s kapustou. Väčšinou sa pri nákupe prísad na takýto obed zvykneme sústrediť na pôvod mäsa, no málokedy v obchode študujeme zloženie knedle. Viete, čo by knedľa mala obsahovať a čo do nej naopak nepatrí? Pozreli sme sa na zloženie konkurenčných knedlí v supermarketoch […]

buchty na pare dodávka
Ako sa vďaka “korone” zrodilo NA PARE

Príbeh vzniku výroby parených buchiet a knedlí ste si už mohli prečítať v predošlom článku. Teraz vám porozprávame, ako náš koncept aj samotný názov zmenila “korona”. Vráťme sa však pekne na začiatok. V časoch, keď vznikla naša malá rodinná firma a buchty od nás odoberali len školy a reštaurácie, sme ešte pôsobili pod názvom BIG […]

parená alebo varená knedla
Viete, aký je rozdiel medzi varenou a parenou knedľou?

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo sa jedna knedľa či buchta volá varená a iná zas parená? Odpoveď je veľmi jednoduchá: závisí to od spôsobu, akým bola pripravená. A práve to má na finálny produkt najväčší vplyv. Predstavte si to: Nadýchaná pariaca sa buchta, ktorá sa vám v ústach jemne rozplynie ako obláčik. […]

Náš príbeh napare
Náš príbeh: Už dve dekády nám nechýba para!

Mnohé príbehy bývajú vymyslené, niektoré podnikateľské zas neúspešné. Ten náš píšeme už takmer 20 rokov a stále vám chutí. 🙂 Písal sa rok 2000, keď sme na Evanjelickej bohosloveckej fakulte prevádzkovali vývarovňu. V týždni fungovala ako kantína pre študentov, pedagógov a seniorov, cez víkendy sa zas menila na dejisko svadieb, promócií či narodeninových osláv. Na […]

Tvarohová buchta
Vitajte na našom blogu!

Pre nás je blog ideálnym miestom na šírenie kvalitných informácií pre všetkých ľudí, ktorí radi lahodia svojim chuťovým pohárikom. Chceme vám prinášať správy na rozličné aktuálne témy, ale aj objasniť základné piliere zo pečenia buchiet. Nechceme sa hrať na žiadnych učiteľov.  Okrem samotných tém, ktorých pre vás chystáme nemalé množstvo, sa na blogu objavia novinky […]

Nadviaž tam, kde si prestal. Pokračuj v objednávaní s uloženým košíkom alebo začni novú objednávku.