Spoznajte dávnu históriu knedlí a buchiet

valček na cesto vajicia

Knedle dnes tvoria bežnú súčasť jedálnych lístkov v mnohých krajinách. Nielenže sa národy predbiehajú v tom, kto robí tie najlepšie, ale sporia sa aj o to, kde majú knedle svoje korene.

Ich dejiny sa údajne začínajú na brehoch hornorakúskeho jazera Mondsee, kde sa pred asi 6 000 rokmi, v dobe kamennej, usídlili ľudia v dedinách na drevených koloch. Tu sa pri vykopávkach našli zvyšky štruktúr prehistorického knedľového cesta. Tieto nálezy cesta poukazujú na to, že kedysi dávno v nich boli zabalené kúsky ovocia alebo mäsa, čo by sme mohli považovať za akési pradávne buchty. Podľa tohto by teda knedľa mohla byť pôvodom (Horno-) Rakúšanka.

Názov “knedľa” však pravdepodobne pochádza z rímskeho slova “nodus”, čo znamená uzol. Pretransformovalo sa cez staronemecké “chnodo” do stredovekej spisovnej nemčiny v podobe „knode” a neskôr sa vyvinulo do nemeckého slova “knoten”, čo tiež znamená uzol alebo zauzliť. Práve to bolo totiž podstatou typickej metódy na výrobu knedle. Kulinárska história germánskych krajín uvádza, že knedle boli v skutočnosti potravou pre chudobné rodiny, pretože aj v čase núdze mohli knedle pripraviť vďaka vždy dostupným prísadám. Ich príprava bola rýchla, lacná a praktická a jej skladovanie bolo nenáročné.

Nárok na autorstvo knedle si však robia aj Česi. V stredoveku totiž pripravovali najrozličnejšie druhy knedlí – z múky či z bieleho chleba. Na stoloch šľachty i mešťanov sa vyskytovali knedle ryžové, syrové, mandľové, knedle trené v panvici, ale aj knedle z vrecúška, ktoré sa pravdepodobne varili v obrúsku. História hovorí aj o tom, že Česi sa v tom čase v Amsterdame stavili o sto dukátov, že sa dá uvariť niečo také ako slivkové buchty či knedle. Holandskí oponenti totiž tvrdili, že to nie je možné. Českí šľachtici poverení di­p­lomatickými úlohami však pravdepodobne už vtedy cestovali nielen bez manželiek, ale aj bez kuchára a možno len vypili priveľa krígľov holandského piva, pretože história hovorí: „Škaredou ostudu utržili, knedlíky se jim nepovedli“. Zato tie dnešné pravé české ovocné knedlíky sú ozajstnou lahôdkou. 🙂

Knedle a parené buchty sa však v minulosti vyskytli aj mimo Európy. Konkrétne Číňania sa považujú za “otcov knedlíkov”, pretože na ich území sa podľa historikov objavili plnené knedle už v 3. storočí nášho letopočtu a populárne sú dodnes. Pripomínajú naše parené buchty, no Číňania ich pripravujú so slanými náplňami. Mnohí milovníci street foodu ich dnes poznajú ako Bao žemle.

Mimochodom, vedeli ste, že prvé znázornenie uvarenej knedle z cesta v tvare gule sa nachádza v južnom Tirolsku na freske v hradnej kaplnke na hrade Hocheppan? Či už majú knedle svoj pôvod v alpskom predhorí alebo kdekoľvek inde, dnes nesporne patria k obľúbeným medzinárodným klasikám.

 

 

Zdroje:

https://www.epikur-journal.at/de/ausgabe/detail.asp?id=413&art=Artikel&tit=Knoedelheimat%2520Oesterreich

https://ilikegermany.com/german-food/knodel-the-german-way-of-making-dumplings

http://nassmer.blogspot.com/2014/03/kdo-je-vynalezcem-knedliku.html

https://bratislava.sme.sk/c/3624486/chvala-knedli.html

 

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.