Tajomstvo maďarského guláša: Je naozaj maďarský?

maďarský gulás na tanieri s drevenou lyžicou a chilli

Patrí maďarský guláš medzi typické maďarské jedlá alebo nie? Existujú dve verzie, ktoré popisujú pôvod tohto obľúbeného jedla. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Slovo guláš údajne pochádza z maďarského slova “gulya”, čo v preklade znamená stádo alebo črieda. História tohto obľúbeného pokrmu siaha až do 9. storočia, keď si pastier menom Gulyás pripravoval v kotlíku na ohni na obed svoju obľúbenú hustú polievku z cibule, papriky a mäsa.

kotlíkový guláš na ohni

Podľa jazykovedca Šimona Ondruša maďarský názov jedla gulyás vznikol v 19. storočí skrátením výrazu gulyás hús, ktorý koncom 18. storočia znamenal hovädzie mäso. Prídavné meno gulyás (hovädzí) z tohto výrazu vzniklo z podstatného mena gulya, ktoré vo význame “črieda dobytka” v 16. storočí prešlo z východoslovenského slova guľa do maďarčiny.

Iná verzia zas hovorí o tom, že maďarský guláš vôbec nie je maďarským jedlom. Údajne je slovo guláš tureckého pôvodu a skladá sa z dvoch slov “gul” a “as”, čo v preklade znamená “mäso pre vojakov”. Spája sa s udalosťou, keď turecké vojská obliehali Budín a Pešť. Práve guláš bol pokrmom, ktorý ich posilňoval. Naviac boli do jedla pridané štipľavé papričky, ktoré chránili vojakov pred tráviacimi ťažkosťami. Maďari teda pri vzniku gulášu podľa tejto verzie neboli, dopomohli však k doladeniu jeho chuti vyšľachtením zvláštnych druhov štipľavých paprík.

štipľavé papričky

Nech už to bolo akokoľvek, maďarský guláš je dodnes obľúbeným jedlom malých aj veľkých. Pripravte si ho doma tiež a nezabudnite si k nemu objednať naše chutné knedle!

Recept na maďarský guláš

Suroviny:

  • 1 kg predného hovädzieho mäsa
  • 3-4 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky
  • paradajkový pretlak
  • konzerva lúpaných paradajok
  • bravčová masť
  • mletá červená paprika
  • mletá pálivá paprika
  • mletá rasca
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • majorán
  • voda

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme dozlatista na bravčovej masti, potom pridáme pretlačený cesnak. Mäso si nakrájame na väčšie kocky, pridáme ho k cibuli a za stáleho miešania prudko orestujeme. Pridáme koreniny a trošku osolíme. Podlejeme trochou vody, prikryjeme a dusíme, kým nezmäkne. Potom pridáme nakrájané papriky, lúpané paradajky a pretlak. Podľa potreby pridáme vodu a dusíme tak dlho, aby paprika zmäkla a mäso bolo krehké. Na záver pridáme majorán, dôkladne premiešame a ešte necháme chvíľku povariť. Dochutíme potrebným množstvom soli, rasce, čierneho korenia, prípadne chilli. Podávame s čerstvou knedľou, či už obyčajnou alebo žemľovou.

Dobrú chuť!

 

 

Zdroj 1

Zdroj 2

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.