Tradičné slovenské jedlá, ktoré si bez knedle nevieme predstaviť

knedľa s hríbovou omáčkou na tanieri

Odmalička sme zvyknutí, že k hlavnému jedlu patrí príloha. Aj keď budú možno vyznávači “delenej stravy” nesúhlasiť, príloha nielen prispeje výživnými látkami, ale najmä spestrí a doplní chuť jedla. Navyše, nenechá ani kúsok vzácnej omáčky na tanieri. 

Vo svete sa ako príloha k mäsu tradične používajú zemiaky, cestoviny, ryža, pečivo či šaláty. Knedľu mnohé krajiny mimo strednej Európy nepoznajú. A keďže nie každá príloha sa hodí ku každému jedlu, poďme sa pozrieť‘, k akým jedlám sa hodí práve naša knedľa. Možno vám tak poskytneme aj inšpiráciu na chutný obed.

Tradičnou jesennou udalosťou bývajú husacie a kačacie hody, ktoré si bez chutných lokší a knedle nevieme predstaviť. Kačicu si však pokojne môžete dopriať celoročne. Lahodné pečené mäsko, jemná sladkokyslá dusená kapusta a výpekom poliata čerstvá žemľová alebo aj obyčajná knedľa. A netreba zabudnúť ani na pohár dobrého vínka, samozrejme k hydine ideálne bieleho.

Knedľa, či už obyčajná alebo s kúskami žemlí, sa skvele hodí aj k akýmkoľvek druhom omáčok a ku všetkým druhom mäsa – napríklad k plnenej paprike s paradajkovou omáčkou, kuraciemu soté na smotane alebo kôprovej omáčke s hovädzím mäsom.

kvapkaj=

Nesmieme vynechať ani obľúbené guláše, ku ktorým uprednostňujeme pred iným pečivom práve knedľu. Maďarský alebo segedínsky guláš sú klasikou, ktorú poznáme už z jedálne základnej školy a neraz sme pre ňu stáli v dlhom rade na dupľu. Viedenská knedľa sa tiež výborne hodí k lahodnému jeleniemu gulášu.

Veľkým kulinárskym zážitkom nielen pre gurmánov je sviečková na smotane. Toto obľúbené jedlo k nám prišlo od našich českých susedov. Pôvodný recept tejto lahôdky by mal byť pripravený, ako už názov napovedá, zo sviečkovej pečene, no často ju nahrádza hovädzie plece. Vhodnou alternatívou k sviečkovej je aj diviačie, srnčie, teľacie alebo králičie mäso. K tomu jemná sladkokyslá omáčka z koreňovej zeleniny a samozrejme čerstvo naparená knedľa. Ku kráľovskému jedlu kráľovská – teda viedenská. Pred podávaním ešte pridať brusnice, citrón a šľahačku a delikatesa je na svete.

No nielen mäsité jedlá sa kamarátia s knedľovou prílohou. Skúste si k nej pripraviť napríklad huby na kyslo, kelový prívarok alebo karfiol na smotane. Knedľa tomu dá celkom iný šmrnc ako chlieb či zemiaky.

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.