Pripomeňte si najkrajšie štedrovečerné zvyky a tradície na Slovensku

parená buchta na tanieri s posýpkou a cukrom

Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku, a to nielen pre kresťanský svet. Je to čas, kedy spomalíme, stretneme sa kruhu najbližších, pozrieme si vianočné rozprávky, uvaríme chutné jedlo a pripomenieme si tradície zdedené po našich predkoch. Tie sa naprieč rodinami a rôznymi regiónmi už dnes rôzne skombinovali. Vybrali sme pre vás niekoľko najzaujímavejších.

Cesto na vianočné pečivo

 Na Štedrý deň gazdiná začínala piecť ešte pred východom slnka a cesto z rúk si obtierala o ovocné stromy, aby nasledujúci rok priniesli hojnú úrodu. Toto cesto rovnako hodila aj sliepkam, aby dobre znášali vajcia. Pečivo, ktoré napiekla, muselo byť pekne guľaté a nespľasnuté, aby gazdovstvo neupadalo.

Hádzanie orechov

Tesne pred štedrou večerou hodil gazda do všetkých štyroch kútov miestnosti orechy. Tie mali zabezpečiť hojnosť v dome a zdravie členov domácnosti.

Prekrojené jabĺčko

Jablká na každom štedrovečernom stole nesmú chýbať. Počas večere sa jabĺčko prekrojilo a ak malo pekný jadrovník pripomínajúci päťcípu hviezdičku, pre rodinu to znamenalo pokoj a zdravie. Ak by bol jadrovník v tvare kríža, rodinu by podľa povery postihla choroba alebo smrť.

Minca v koláči

Pri príprave vianočky alebo vianočného koláča sa doň zapiekla minca. Ten kto ju našiel, mal mať šťastie celý nasledujúci rok.

Vianočný stôl

Na štedrý večer sa zvyklo servírovať 9 až 12 chodov pripravených z úrody, ktorá sa počas roka urodila. Na stole nesmeli chýbať chlieb, vianočka, oblátky, jablko, cesnak a orechy. Od stola sa kvôli súdržnosti nesmelo vstávať; ani nikto nesmel sedieť oproti dverám do ulice, aby nezomrel. Tiež nikto nesmel kýchnuť, aby si ho nenašla smrť.

Medový krížik

Hlava rodiny urobila na čelo každému členovi medový krížik, vďaka ktorému mali byť po celý rok dobrí ako med. Tento sladký rituál sa v mnohých rodinách robí dodnes.

Šupiny z kapra

Pod obrus na stole sa dávali šupiny z kapra, ktoré mali rodine priniesť dostatok peňazí. Tento zvyk sa v mnohých rodinách zachováva dodnes. Niektorí si šupinu z kapra vkladajú aj do peňaženky.

Prestieranie

Na stole bol prestretý párny počet tanierov, pri nepárnom počte by si vraj po posledného stravníka mohla prísť smrť. V niektorých regiónoch sa dodnes dáva na stôl jeden tanier a príbor navyše  – pre pocestného, ktorý by mohol zavítať do domu.

Milí priatelia, veríme, že na Vianoce si niektoré z vašich rodinných tradícií pripomeniete aj vy. Za celý kolektív NA PARE vám želáme pokojné prežitie vianočných sviatkov.

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.