Viete, aký je rozdiel medzi varenou a parenou knedľou?

parená alebo varená knedla

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo sa jedna knedľa či buchta volá varená a iná zas parená? Odpoveď je veľmi jednoduchá: závisí to od spôsobu, akým bola pripravená. A práve to má na finálny produkt najväčší vplyv.

Predstavte si to: Nadýchaná pariaca sa buchta, ktorá sa vám v ústach jemne rozplynie ako obláčik. V čom je jej tajomstvo? Nie je totiž parená, ale varená! Samozrejme, všetko sa začína kvalitnými surovinami, no najdôležitejším faktorom je práve spôsob prípravy. Chcete vedieť, ako to robíme my?

parená buchta

“Vymiesené cesto rozrežeme na kúsky, na ne dáme náplň, uzavrieme, a toto vkladáme do kotla s vriacou vodou, kde sa buchty varia niekoľko minút,” hovorí Palko, ktorý vo výrobe pracuje už od vzniku firmy. Tento proces je síce zdĺhavejší, pretože varenie trvá dlhšie ako parenie, ale výsledok je neporovnateľný.

 “Určite sa každý z vás stretol s knedľou, ktorá sa už na druhý deň drobí. To je presne tá knedľa, ktorá je pripravená na pare. Naše buchty a knedle varíme vo vode, a preto vydržia oveľa dlhšie čerstvé,” prezrádza tajomstvo kuchár.

varená knedla

Prečo je to tak? Keď je cesto pripravované vo vode, naviazané molekuly vody sa v ňom udržia dlhšie. Preto knedľa či buchty časom nestrácajú na kvalite a ani po štyroch dňoch nie sú suché, ani sa nedrobia. Práve voda v kvapalnom skupenstve je tým zázrakom, ktorý zaručí dlhodobú čerstvosť a vláčnosť výrobkov. Je to tiež dôvod, prečo sú práve tie naše také chutné!

Možno teraz premýšľate nad tým, prečo sa potom voláme NA PARE? Má to svoj dôvod. Keď vám totiž doma zazvoní náš kuriér, ešte predtým, ako sa na buchty vrhnete, je potrebné ich zohriať na pare (a ideálne poliať horúcim maslom a posypať tým, čo máte radi). Len tak budete mať z tejto dobroty dokonalý zážitok. A uznajte sami, že názov “Na vode” by neznel tak lákavo. 🙂

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.