Viete, čím je výnimočná delikátna viedenská knedľa?

Knedľová guľôčka, pri pohľade na ktorú sa nám v ústach okamžite zbehnú slinky. Reč je o tradičnej viedenskej knedli, ktorá je už dnes známou špecialitou. Často sa používa k slávnostnejšiemu menu a zbožňujú ju nielen fajnšmekri! Čím sa táto knedľa líši od žemľovej či obyčajnej knedle?

U nás v Na pare do žemľovej knedle pridávame tzv. žemľové palice. Sú to pekárenské výrobky, ktoré nám na mieru pripravuje pekáreň v Malackách. Toto pečivo sa na stroji reže do tvaru, ktorý poznáme z knedle, a pridáva sa do cesta.

Viedenská knedľa na bielom pozadí

Viedenská knedľa je však odlišná. Ako prvý nás upúta jej netradičný guľatý tvar, ktorý sa dosahuje ručným gúľaním. Možno sa pýtate, prečo nie je viedenská knedľa podlhovastá ako tie ostatné? Hovorí sa, že jej tvar je historicky daný pozorovaním kuchárov, ktorí tvorili okruhle knedle pre ich delikátnejší vzhľad. Iní kuchári zas vravia, že keď sa takáto knedľová guľôčka varí, lepšie a rovnomernejšie sa pripraví svojvoľným otáčaním vo vode.

Odlišuje sa však nielen svojím tvarom, ale najmä zložením. Do cesta pridávame varenú cibuľu, ktorá knedli dodáva jedinečnú chuť. Recept na jej prípravu je však naším tajomstvom. Okrem cibule sa do cesta pridáva tiež petržlenová vňať, maslo, mlieko a cukor. V rôznych oblastiach do cesta dokonca zvyknú pridávať aj bylinky či muškátový orech. Existuje množstvo variácií, ktorých rozdielnosť je daná chuťou a tradíciou konkrétnej kuchyne.

Viedenská knedľa s cibuľou

Viedenská knedľa sa skvele hodí k omáčkam, divine či gulášu. My ju však odporúčame vyskúšať aj na studeno s klobáskou, prípadne aj s kyslou kapustou, čo je obľúbená pochúťka v Tirolsku. Väčšinou to vychádza tak, že jedna takáto knedľa vyrobená u nás vyjde na dve porcie. Ak si ju však objednáte vo Viedni, je vysoko pravdepodobné, že vám na tanieri prinesú jednu o niečo menšiu knedľu v celku.

V zahraničí sú tieto knedle pod rôznymi názvami obľúbené v juhonemeckej, rakúskej, českej, ale aj severotalianskej kuchyni. V Rakúsku sa podávajú napríklad aj k šošovicovému alebo hubovému prívarku. Každá krajina má však aj svoje vlastné špeciality – napríklad v niektorých častiach Nemecka do tejto knedle nepridávajú žemľové pečivo ako my, ale nakrájané praclíky. Ďalšou alternatívou je zamiešať do cesta slaninu – tieto knedle typické pre Tirolsko sa nazývajú slaninové knedle a zvyknú sa podávať so šalátom, kyslou kapustou alebo sa pridávajú do polievky ako halušky. Ešte fajnovejším variantom je knedľa, kde sa opražená slaninka pridáva dovnútra ako náplň.

Aj vám sa pri čítaní zbehli slinky? Vyskúšajte nadýchanú žemľovú knedľu a nezabudnite ochutnať ani tú viedenskú. Už predsa viete, že sa dá jesť na nekonečne veľa spôsobov. 🙂

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.