“Zdravá” knedľa: Čo do nej patrí a čo nepatrí?

parená knedľa položená na drevenej doske

Čerstvá knedľa je tradičnou prílohou k segedínskemu gulášu, sviečkovej či ku kačke s kapustou. Väčšinou sa pri nákupe prísad na takýto obed zvykneme sústrediť na pôvod mäsa, no málokedy v obchode študujeme zloženie knedle. Viete, čo by knedľa mala obsahovať a čo do nej naopak nepatrí?

Pozreli sme sa na zloženie konkurenčných knedlí v supermarketoch a našli sme zložky, ktoré v knedliach nie sú nevyhnutné a zároveň nemajú ani prospech pre náš organizmus. Takou zložkou je napríklad sójový lecitín. Ten sa do potravín pridáva preto, aby nezmenili svoju farbu a boli dlho mäkké. My naše produkty varíme jednoducho vo vode, takže ich čerstvosť a mäkkosť je prirodzená. Aj keď sójový lecitín pre človeka nie je závadný, je dôležité poznať pôvod sóje a vedieť, či náhodou nebola geneticky modifikovaná.

Mnohí výrobcovia tiež používajú vaječnú melanž namiesto vajec. Ide o riedku, pasterizovanú a homogenizovanú tekutinu zmiešaných vajec. Aby bola spomínaná prísada trvanlivejšia, často sa do nej pridáva aj E330 – regulátor kyslosti, konzervačná látka E202 sorban draselný či E471 regulátor mastných kyselín. Dôležitým poznatkom pre tých, čo používajú melanž, by mal byť pôvod vajec a chov a kŕmenie sliepok. Vaječná melanž sa používa skôr na urýchlenie výroby potravín ako na zvyšovanie ich kvality, pretože nejde o čisté spracovanie vajec bez “éčok”. Použitím melanže síce môžeme dosiahnuť správnu chuť, no kvalitu prirodzenej domácej kuchyne určite nie. My chceme mať istotu 100%-nej kvality, preto naše vajíčka pochádzajú z voľného chovu z farmy z Vysokej pri Morave.

parená knedľa položená na drevenej doske na ktorú z hrnečka kvapká olej

Ďalšou prísadou je olej, ktorý môže byť slnečnicový alebo repkový. Rozdiel medzi nimi je v prvom rade v chuti a zložení. Slnečnica obsahuje veľké množstvo vitamínu E a omega-3 mastných kyselín, je to výťažok plodov slnečníc z našich domácich polí. Chuť oleja je výraznejšia. Repkový olej je zase ľahší, menej výrazný a obsahuje menej vitamínov. Oba druhy oleja sa vo výrobe používajú bežne, a preto je na výrobcovi, čomu dá na základe svojich skúseností prednosť.

My sme presvedčení, že k dokonalej chuti knedle je potrebný správny pomer starostlivo vybraných prísad a štipka lásky našich pracovníkov pri spracovaní. Pretože naše produkty vyrábame “po domácky”, pridávame do cesta len suroviny, ktoré tam kedysi pridávali aj naše babičky a prababičky podľa svojich starých receptov. A v tom je naša jedinečnosť, ktorú chceme pre vás navždy zachovať.

Nadviažte tam, kde ste prestali. Pokračujte v objednávaní alebo si pozrite obsah svojho košíka.